Interview met Casper Veltman van Hermeta: Energie- en Grondstoffentransitie in de Metaalindustrie
Onlangs bezochten wij Hermeta in Asperen om te ontdekken hoe zij omgaan met de energie- en grondstoffentransitie. Door productieprocessen te optimaliseren, over te stappen op alternatieve temperatuurregulatie en te investeren in een nieuw energiemanagementsysteem met zonnepanelen en een accucontainer, weet Hermeta te produceren met vrijwel nul energieverbruik. Dit is een indrukwekkende prestatie voor een maakbedrijf van formaat. Naast het verbeteren van de energie-efficiëntie, richt Hermeta zich ook op de grondstoffentransitie en het duurzame gebruik van metaal. We spraken met Casper Veltman over deze transities en de bijdrage van de leerkring waar Hermeta onderdeel van is.
Casper, kun je ons iets meer vertellen over Hermeta en jouw rol binnen het bedrijf?
“Hermeta is al bijna 100 jaar gespecialiseerd in aluminium gevel- en interieurbouw. Als algemeen directeur leid ik het bedrijf richting innovatie en duurzaamheid. Hermeta onderscheidt zich door het gebruik van hoogwaardige materialen en maatwerk in de bouwsector.”
Welke rol speelt metaal in jullie producten?
“Metaal is een essentieel onderdeel van onze producten. Onze gevelsystemen en meubelbeslag zijn voornamelijk gemaakt van aluminium. We gieten onze producten zelf in Asperen en werken veel met extrusieprofielen, die we vaak combineren met andere materialen zoals hout en kunststof. Daarnaast verwerken we veel aluminium in de bouw, waarbij we diverse materialen combineren in onze systemen.”
Wat zijn de grootste uitdagingen op het gebied van circulariteit binnen de metaalindustrie?
“Een belangrijke uitdaging is de vraag van onze klanten naar gerecycled metaal, met name aluminium. Het toepassen van gerecycled metaal is vaak duurder dan het gebruik van nieuw materiaal, vanwege de hogere kosten van het recyclingproces en de beschikbaarheid van het materiaal. Dit vormt soms een obstakel in de overstap naar duurzamere materialen.”
Werken jullie met specifieke klanten, zoals gemeenten of woningcorporaties, en hebben jullie te maken met circulaire inkopers?
“Ja, wij werken zeker met gemeenten die directe opdrachtgevers zijn voor onze projecten. Wat betreft circulair inkopen hebben we veel interactie met organisaties die geïnteresseerd zijn in hoe wij onze afvalstromen beheren en hoe we materialen recyclen die we uit de bouw halen. Bijvoorbeeld, wanneer we een gevelsysteem renoveren, willen klanten weten hoe we het oude materiaal hergebruiken en opnieuw inzetten in het productieproces.”
Kun je iets vertellen over de leerkring waar jullie deel van uitmaken, en de samenwerking met andere bedrijven?
“We nemen actief deel aan een leerkring die zich richt op circulaire processen in de metaalindustrie. Het is van groot belang om kennis en ervaringen te delen, zodat we elkaar kunnen inspireren en ondersteunen. Samenwerking versnelt het leerproces en stelt ons in staat om processen te verbeteren. Dit biedt niet alleen kansen om onze eigen kennis te vergroten, maar ook om te leren van bedrijven die verder gevorderd zijn in hun verduurzaming.”
Waarom is het belangrijk om met andere bedrijven in zo’n leerkring samen te werken?
“Het is belangrijk om niet alleen kennis te ontvangen, maar ook om onze eigen ervaringen en inzichten te delen. Door samen te werken, kunnen we sneller vooruitgang boeken en onze processen optimaliseren. Bovendien kunnen we gezamenlijk inspelen op wet- en regelgeving, wat ons helpt om de nodige stappen richting verduurzaming te zetten. Het is van cruciaal belang dat bedrijven, ongeacht hun grootte, openstaan voor samenwerking en leren van elkaar.”
Een onderwerp dat vaak voorbijkomt, is de CSRD (de Corporate Sustainability Reporting Directive). Wat merken jullie hiervan?
“Veel van onze klanten in de bouwsector zijn onderdeel van grotere woningcorporaties en bedrijven die bezig zijn met duurzaamheidsrapportages en de CSRD. We merken dat deze klanten vaak vragen stellen over onze duurzaamheidsinitiatieven en hoe wij bijdragen aan de circulaire economie. Hoewel het een relatief nieuw onderwerp is en we nog zoekende zijn, werken we samen met klanten en leveranciers om deze processen verder te optimaliseren. Uiteindelijk draait het om transparantie en de motivatie om als bedrijf bij te dragen aan een duurzame toekomst. Dit is niet alleen goed voor onze klanten en het milieu, maar ook voor onze eigen bedrijfsvoering en het verbeteren van onze processen.”
Wat zou je andere bedrijven adviseren die twijfelen om deel te nemen aan een leerkring zoals deze?
“Gewoon doen! Er valt altijd iets te leren, en het is belangrijk om je eigen ervaringen te delen. Zo verbeter je niet alleen je eigen processen, maar draag je ook bij aan de gezamenlijke vooruitgang van de sector. Het gaat erom dat we samenwerken om het beste uit onze bedrijven te halen en duurzaamheid te bevorderen.”
Vragen over Hermeta of de leerkring?
Neem contact op met Jabe Faber, thematrekker Industrie bij Living Lab Rivierenland Circulair
of kijk op www.hermeta.nl